Klavdij Tutta – Ko posije sonce

21. junij – 8. julij

Klavdij Tutta (1958), slikar in grafik, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1984 je končal specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borčiću. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in objekti. Leta 1993 je ustanovil mednarodno likovno delavnico “Slovenija, odprta za umetnost”, ki poteka vsako leto na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino. Tutta je izrazit predstavnik tako imenovane “Nove podobe”.

V zadnjih letih je v ciklu z naslovom “Potovanje sonca” slikarsko polje razdelil v več pasov, v katerih se pojavljajo simboli, arhetipi in znamenja. Njegov likovni svet je geometrijsko precizen, predvsem pa živo barvit. V svojih novejših delih se je približal robu obale ter v ustvarjalna videnja povezal motiviko morja, stolpasto razčlenjenih svetilnikov, pristaniških dokov in ladij, nad vsemi pa dominira sijoče sinja ploskev morja.

Tuttove slike niso le variacije sorodnih si likovnih konstrukcij in geometrijsko urejenih oblik, iz njih žari tudi življenjska energičnost, zajeta v prostranstvih, ki ga uteleša morje s svojo mogočno širjavo in globino. Učinek globine dosega umetnik z nanašanjem barve v več plasteh, ter z vertikalnimi kompozicijskimi zasnovami ladijskih ali svetilniških arhitektonskih elementov, ki se krepko ugrezajo v morsko globino. Slikar na eni in isti sliki naslika predmete tudi z različnih strani, tako profilne obrise ladij kot pogled nanje z vrha. Njegov današnji slikarski slog je izrazito osebno prepoznaven in samosvoj, je kot neke vrste mozaik vseh njegovih dosedanjih ciklov in učinkuje skoraj nadnaravno in metafizično iracionalno.

Klavdij Tutta je živahen in barvit, svet, ki ga nosi globoko v sebi ne glede na pokrajino in kraj, v katerem živi, je Mediteran v vsej svoji zgoščeni barviti vedrini in radoživi razigranosti. Njegove slike so organizirane v premišljeno kombiniranih ploskvah igrivo barvitega negibnega obmorskega sveta, v sozvočjih oblik, barv, struktur in vzorcev, simbolno oprtih na podobo morja in obmorskih arhitektonskih znamenj. So živahna panorama umetnikovega plodovitega, povsem intimnega ustvarjalnega življenja, osredotočenega na zavest o neizčrpnosti človeških iskanj in hrepenenj.

Vladimir Bačič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja