Luka Popič – Severni sij

31. maj – 21. junij

Koroškega slikarja Luko Popiča smo do sedaj poznali predvsem kot slikarja večjih formatov, ki jih je v celoti prekril z odtenki črne barve. Na njegovih novejših delih pa spremljamo postopno opuščanje črne barve, ko ponovno dovoli barvi, da vstopi v sliko in tako nakaže pot razvoja svojih novejših abstraktnih kompozicij.

Popič slika z različnimi neslikarskimi orodji, kot so valj, slikarska lopatica, metlice, včasih tudi z dlanjo. Tak način slikanja v njegovih delih poudarja gestualnost kot pomemben element slike. Gesta pomeni vidnost avtorjeve poteze, bodisi s samo barvo, s čopičem ali s katerimkoli slikarskim orodjem. Gesta v tem primeru poudarja naključnost, energijo in avtorjevo prisotnost v samem delu in nam tako zagotavljala vpogled v njegov notranji svet. Lahko jo opredelimo kot čutni slikarjev rokopis. Zaradi poudarjene gestualnosti in impulzivne kreativnosti  je samo dejanje slikanja del njegovega umetniškega dela, ki je neločljiv od končnega izdelka.

V Popičevih novejših, predvsem manjših formatih, je opazen skrajni odmik od iluzionizma (ki je bistvo vsake abstrakcije) in od estetskega upoštevanja delovanja slikarskih oblik na platnu. Barve na platno nanaša v gostih, pogosto reliefnih namazih. Včasih so oblike vtisnjene v barvo, vanje so vstavljeni kosi papirja, kartona, tkanine, vrvice … Njegov slikarski proces je tako zreduciran, da na koncu ostane le elementarno delovanje barve na platno. Osredotočenost na obliko nadomesti informel, ki pomeni odklon od oblike k ekspresivnemu in spontanemu v umetniku.

Kljub temu, da dosedanje ustvarjanje Luke Popiča zajema kar širok razpon abstraktnih pristopov, gre pri njegovem ustvarjanju bolj za retorični učinek haptičnosti, predvsem v njegovih najnovejših delih, s senzibiliziranjem dotika in poteze v primarnem slikarskem materialu.

Luka Popič se je rodil leta 1956 v Podgorju pri Slovenj Gradcu, kjer tudi živi in ustvarja. Od leta 1994 se je samostojno predstavil v različnih galerijah v Sloveniji in Avstriji ter na mnogih skupinskih razstavah od Finske do Japonske. Je dobitnik mnogih nagrad za slikarstvo in grafiko tako doma kot v tujini.

Vladimir Bačič

ZGIBANKA

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja