Miran Kordež (1961 – 2023)

Miran Kordež je bil grafični oblikovalec in slikar. Njegov podpis nosijo številne knjige, razstavne publikacije, plakati, … Miran ni bil zgolj vrhunski oblikovalec, bil je tudi dober slikar. Nikoli v ospredju, vedno skromen, stran od odrskih luči. Kot slikar je bil pronicljiv opazovalec, svoj navdih je črpal iz globin nuje po ustvarjanju.

V svojem, več kot tri desetletja trajajočem slikarskem opusu, se je dopolnjeval skozi svoj osebni slog, ki ga je razvijal vse do konca. Za njegova dela, ki nam zelo občuteno in rahlo razgrinjajo skrivnosti duše, je značilna čista slikarska podoba, ki dopušča različne možnosti vtisov in interpretacij.

Miranovi slikarski začetki se gibljejo predvsem v poigravanju z barvnimi kompozicijami na reliefno obdelanih površinah. V njih se sprehaja skozi stilizirano pokrajino, komponirano z geometrijsko zastavljenimi barvnimi liki, v katerih so ujeti pasovi s svojo barvno svetlobo. Njegova zgodnja dela nam razkrivajo slikarja, na katerega je imela njegova domača koroška pokrajina še vedno močan nostalgični vpliv.

Devetdeseta leta ga zaznamujejo kot slikarja, ki išče in najde svojo pot – zavezanost figuri in gibu. Plešoči liki, ki jih avtor ujame v stanju trenutka, so večinoma le nakazani, spiralasto vrtinčeni v močni ožarjeni svetlobi, kot bi nastali v mrzličnem ustvarjalnem zamahu. V slikah, ki si sledijo, sta barva in svetloba vedno bolj izraziti. V njemu lastni poetiki ženske postave vedno bolj izgubljajo svojo telesnost, kljub vsemu ohranjajoč čutnost in prefinjeno liričnost.

Ob prehodu v novo tisočletje se človeške figure in močna barvitost počasi zrahljajo in postajajo vedno bolj nežno »brezbarvne« in subtilne. V tem, zadnjem ciklusu se Miran vzdigne nad raven materialnega in prestopi na raven obče duhovnega, zato jih občutimo kot nežne slavospeve življenju. V ozadju je morda odsev zavedanja lastne biti, ki v sublimnosti eksistencialnega odpira pot v izpoved.

Miran nam v svojih delih ponuja razmislek o vseh razsežnostih človeških stanj, ki jih doživljamo kot posamezniki.

Vladimir Bačič

Kordež katalog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja