Mini Castra 2020

Akvarel je v slikarstvu to, kar je poezija v literaturi. V nobeni slikarski tehniki ne more čopič tako razigrati barve kot v akvarelu. Akvarel je najplemenitejša slikarska tehnika, ki zahteva posebno senzibilnost in koncentracijo, vsaka odvečna poteza zmanjšuje njegovo izrazno intenzivnost. Čeprav ima akvarel omejen manevrski prostor, to niti malo ne vpliva na virtuoznost izraznosti in na bogastvo barv, ki ga omogoča ta vodna tehnika. Sveža, tekoča in jasna akvarelna barva doseže svoj vrhunec takrat, ko se slikar odloči naslikati vodo z vodo, s čimer doseže lepoto slikarske bistrine. Akvarel je tehnika, ki nam omogoča, da vse, vsa znanja in občutke strnemo v enem dihu. Pri akvarelu ni prostora za napake. Ali je nekaj dobro ali pa ni. Med slikanjem akvarela je potrebno znati nadzorovati naključja, ne da bi pri tem ovirali njegovo poslanstvo – presenečenje. Akvarel je disciplina, v kateri se mora začeto dokončati v enem zamahu, brez odlašanja. To je tehnika, ki se na prvi pogled zdi enostavna, vse se zdi tako enostavno, v resnici pa je eden najtežjih izraznih načinov v slikarstvu.

Delo v Lokarjevi galeriji zaradi pandemije ni zamrlo, nasprotno, delali smo kot v normalnih časih. Organizacija Mednarodnega bienala akvarela malega formata Mini Castra 2020 je ves čas potekala normalno v skladu z zastavljeno časovnico. Dva meseca pred zaključkom natečaja, ko bi morali avtorji na veliko pošiljati svoja dela, se je med njimi množično naselil dvom o letošnjem bienalu, da ne bo mogoče pošiljati del (letalske pošiljke), zato smo imeli veliko dela s prepričevanjem in pojasnjevanjem, da se zaradi epidemije svet ni ustavil in da naš projekt poteka normalno. Kljub izrednim in negotovim razmeram smo zadovoljni z odzivom avtorjev iz celega sveta, saj se je v prvem krogu odzvalo 221 avtorjev iz 62 držav. Rok za oddajo akvarelov v prvem krogu, ki smo ga podaljšali za en mesec zaradi pandemije, je bil 23. maj. Žirija je 29. maja pregledala prispela dela in opravila selekcijo. Na razstavo je bilo sprejetih 191 avtorjev iz 58 držav.

Nekoliko za nas nepričakovano se je konec maja zgodil nov velik val okužb, tokrat v Južni Ameriki, Aziji in Oceaniji, ki je povsem ohromil življenje mnogih držav. Tako se je zgodilo, da veliko avtorjev iz teh delov sveta, ki so bili sprejeti na razstavo, ni moglo poslati svojih del. Zaradi višje sile je tako končno število letošnjih razstavljavcev občutno manjše od dejansko sprejetih. Seveda pa v danih okoliščinah tudi letošnja Mini Castra predstavlja nadaljevanje uspešne zgodbe tega mednarodnega projekta.

Vladimir Bačič

katalog MINI CASTRA 2020

no images were found

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja