Art Circle 2023

  1. oktober – 17. november

Kultura se vse bolj prepoznava kot podpora trajnostnemu razvoju, kot osnova socialne kohezije, kot plodno področje za razvoj civilne družbe, kot gibalo inovacij in novih tehnologij, kot zdravilo za »trk civilizacij«. Četudi kultura ne more ozdraviti vseh napetosti naše družbe, jih lahko vsaj nekatere omili ali vsaj prepreči, da bi se pojavile. Kultura lahko pomaga razumeti kompleksnost trajnostnega razvoja, lahko prinese nov pomen solidarnosti, lahko pozitivno navdihuje novo gospodarstvo, lahko spodbuja zasebne povezave ter razumevanje in spoštovanje drugih kultur.

Art Circle (Krog umetnosti) je mednarodni festival vizualnih umetnosti, ki se v regijah Goriška Brda, Nova Gorica in Vipavska dolina izvaja že od leta 2011. Namenjen je profesionalnim umetnikom in kuratorjem. Gibalo projekta Krog umetnosti / Art Circle je, da Slovenija skozi kulturo doseže svoj cilj postati svetovno prepoznavna in uveljavljena država. Umetnike večkrat letno na javnem razpisu izbere mednarodna žirija za določene dogodke. Umetnine, nastale v času rezidence, ostajajo v zbirki ART CIRCLE. Ta dela so po rezidenci v Sloveniji in na kasnejših razstavah v tujini razstavljena javnosti. Na ta način ART CIRCLE pomaga pripeljati sodobno umetnost v neurbane regije.

V lanskem letu je Lokarjeva galerija začela s sodelovanjem v tem mednarodnem umetniškem projektu, ki združuje umetnike z vsega sveta, vinarje in turistične ponudnike ter predstavnike različnih veleposlaništev v Sloveniji.

Festival je razdeljen na dva dela, spomladanski in jesenski. Razstava del nastalih v spomladanskem delu je bila v Vili Vipolže. V nedeljo, 8. oktobra, se je pričela jesenska edicija barvitega kroga umetnosti – ART CIRCLE FALL 2023 in končala 13. oktobra z razstavo V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini. Na jesenskem delu festivala je ustvarjalo 28 sodelujočih umetnikov. Pri izbiri umetnikov je ključno sodelovanje z veleposlaništvi držav, ki jih projekt vključuje. Vsako leto sproti se veleposlaništva povežejo z različnimi kulturnimi institucijami v njihovi državi in pridejo do nabora umetnikov, ki se jih potem povabi na kolonijo. Kulturne ambasade so edinstvena oblika umetniške rezidence, ki združuje umetnost, diplomacijo in lokalno okolje.

Na letošnji razstavi v Lokarjevi galeriji se predstavljajo umetniki iz Brazilije, Češke, Francije, Japonske, Madžarske, Mehike, Romunije, Slovaške, Srbije, Turčije, Ukrajine in Slovenije.

Tako spomladanska kot jesenska edicija ne bi bila mogoča brez sodelovanja z Občino Ajdovščina, Občino Brda, Mestno občino Nova Gorica, Občino Renče-Vogrsko, Občino Miren Kostanjevica, Občino Šempeter in Občino Krmin/Cormons (Italija).

Vladimir Bačič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja