MOZAIK 2019

Pred številnim občinstvom se je leto 2019 pričelo z razstavo treh novih članic DLUSP. Na razstavi se prvič kot članici društva s svojimi deli predstavljata dve ilustratorki, Nataša Gregorič in Tinka Volarič, poleg njiju pa še slikarka Alina Asberga Nabergoj. Tej pisani in barvno razigrani trojici se je v pritličju galerije pridružil s svojimi akvareli vrhunski ruski akvarelist iz Moskve Boris Arutjunjan.

Ilustracije Nataše Gregorič imajo vizualno in slikovno živo sporočilnost. Očesu so razumljive zaradi realistične upodobitve in jasnosti likov. Prav vse imajo nalezljivo vzdušje, v svoji preprostosti pristno, veselo, toplo, ljubeče do vseh, ki nastopajo, pa tudi tistih, ki opazujejo. V hudomušnem nasmehu ali v očeh boste našli iskrico, ki jo kot otrok ima prav vsak. Skozi njene ilustracije vstopate v svet pravljic in zgodb, kjer so možnosti interpretacij ter poti neskončne. Neskončne, kot je neskončna domišljija, živa in odprta umetnost podob in čutov.

Tinka Volarič je ilustratorka, kolumnistka in pesnica. Kot tankočutna ilustratorka je njen prevod vsebine v likovno podobo mehek, nežen in izredno izčiščen v natančnih podrobnostih. Ustvarjalne vzgibe črpa iz osebne senzibilnosti, ljudske pripovedne tradicije ter kulture lokalnega okolja, njena izrazna moč in ustvarjalni zagon kažeta izvirnost, svežino in domišljeno konceptualno zasnovo. Kakor poezija je tudi njena ilustracija večpredstavnostna, večpomenska, iz katere se velikokrat izlušči prikrita simbolika. Njenim ilustracijam daje pečat samosvoja likovna govorica.

Alina Asberga Nabergoj išče svoja motivna izhodišča predvsem iz figuralnega sveta, v katerih prevladujejo ženski liki, angeli, tihožitja in vedute, ki jih avtorica dviguje nad zemeljskost in vsakdanjost. Alinina paleta je odprta, polna živahnih in toplih barv, poudarjenih s komplementarnimi barvnimi vrednostmi. Njena dela učinkujejo igrivo s ploskovno zasnovanimi rešitvami, s poigravanjem z barvami in oblikami, z obrisno črto ustvarja delno stilizirane podobe, enako samosvoja so tudi njena tihožitja.

Boris Arutjunjan je mednarodno znan slikar in grafik. Njegova dela se nahajajo v muzejih in privatnih zbirkah v Angliji, Armeniji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Izraelu, Italiji, Rusiji, Sloveniji, ZDA, Franciji, Švici, na Kitajskem in Japonskem. Dela v posebni slikarski tehniki akvarela. Prodirajoč v skrivnost elementov: zraka, zemlje in vode, so njegovi motivi gore, kanjoni, ravnine in antropogene pokrajine. Posebna svetloba, prefinjeni odtenki in barvni prehodi, ki odražajo originalni avtorjev slog slikarstva, omogočajo, da lahko na papirju izvaja poduhovljeno harmonijo realnega sveta. Na tokratni razstavi predstavlja slike, ki izražajo atmosfero in čar različnih krajev Rusije in Slovenije.

Vladimir Bačič

Zgibanka Mozaik 2019

Zgibanka Boris Arutjunjan

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja